Sirtaki Dansı Kursu
Sirtaki, Yunan geceleri ve eğlencelerinin vazgeçilmez dansı olmakla birlikte, köken olarak Yunan değil Arnavutlara aittir. Arnavut kasapların dansı olan Sirtaki’nin Yunan dansı haline dönüşme süreci ise, “Hasapiko” ad verilen Arnavut dansının, Sirto adındaki Yunan dansı ile birleştirilmesinden meydana gelmiştir. Giorgios Paravias isimli sanatçı tarafından Zorba adlı film için yeniden düzenlenmiştir. Mikis Theodorakis’in Zorba adlı müziği eşliğinde oynanır. Sirtaki Dansı Kursu da Yunan ezgilerine sıkça yer vererek, Yunan gecelerini tekrar canlandırmanızı sağlayacaktır.
Ege Denizi’nin iki yakasını bir araya getirmek, Sirtaki geceleri ile ancak mümkün olmaktadır. Birbirine uzak ancak bir o kadar da yakın iki millet, müzik ve dans eşliğinde bir araya gelmektedir. Özellikle Ege Bölgesi’ndeki tatil beldelerinde, kulüplerde ve discolarda, sirtaki dansı yapıldığını sıkça görürüz. Hatta ülkemizde hala yaşamakta olan Yunan kökenli vatandaşlarımızın düğünlerinden bizim düğünlerimize dahi sirayet ettiğini görmemiz mümkün.
Sirtaki Dansı Kursu; salon danslarından oldukça uzak mantıkta bir danstır. Salon danslarının ağırlığı ve ciddiyeti, sirtakide görülmez. Sirtaki tam tersi, neşenin, eğlencenin, çakırkeyifliğin yansıması da denilebilir. Sirtaki yapanları izlediğinizde, onlarla aynı coşkuyu içinizde hissedeceksiniz.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Sirtaki ağır ve ciddi bir dans değildir. Ancak çok fazla basit de değildir. Belirli bir ustalık gerektiren hareketlere de sahiptir. Ancak yeterli çaba ile hızlıca öğrenilebileceğini de söylememiz mümkündür. Sirtakide dans figürlerinden daha zor olan bir şey vardır ki, ona da “duruş” dememiz mümkündür. sirtakinin havasını, duruşunu ve estetiğini kazanmanız biraz zaman alabilir. Figürlerin bedene iyice oturup refleksleşmesi anlamına gelen estetik ise zamanla, ancak bir figür defalarca yapıldıktan sonra kazanılabiliyor. .
POST A COMMENT
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.